Pages

Feel free to drop any comment and don't forget to join this blog!!!

Saturday, 12 May 2012

Jalan-jalan cari makan

Assalamualaikum.....
Salam 1 Malaysia...Peace NO War!!! *(^_^)*

Entri kali ni nak berkongsi tentang pengalaman mencuba masakan Timur Tengah. Sekarang ni makanan Timur Tengah berkembang di Malaysia, bukan saja western food. Apakah makanan Timur Tengah tu??? tak lain dan tak bukan, pastinya nasi arab. Ini adalah kali kedua mencuba nasi arab.

Menara Jam, Dataran Nilai, BBN.
First time cuba, tahun lepas kalau tak salah. Punya la excited nak cuba makan, dari rumah aim nak makan nasi arab lauk kambing. Member yang pernah makan cakap nasi arab lauk kambing ni, fuhhh marvelous. So sampai sana apa lagi terus order la nasi arab kambing. Disangka panas sampai ke petang, rupanya hujan di tengah hari... hahaha.  Nasi yang di idamkan pon sampai, tapi bila makan, perjalanan memasuki perut kurang lancar, disebabkan oleh terasa dan bau kambing yang agak hanyir... sedih.. tapi memikirkan harga yang agak mahal tapi standard la harga untuk nasi arab, saya gagahi jugak untuk menghabiskannya. Walaupun lambat, tapi habis jugak nasi tu... Syukur kerana saya berjaya menghabiskannya...huhu

Second time, makan nasi arab adalah semalam. Makan kat Dataran Nilai. Masih tak serik, berani lagi mencuba nasi arab kambing tapi bukan di restoran yang sama. Saya rasa rugi kalau makan nasi arab lauk ayam sebab, ayam selalu makan tapi kambing jarang-jarang jumpa, so saya pilih lauk kambing walaupun pernah ada pengalaman pahit. Alhamdullillah nasi arab kali ini, boleh tahan kesedapannya, boleh dikatakan kena dengan selera tekak saya, setakat bau sikit-sikit tu standard la, dah nama pun kambing kan.. Harga pun berpatutan, nasi pun banyak boleh share. So sape-sape yang suka makan, boleh la cuba makan kat sini. 



Senarai menu... macam-macam ada..(jadi promoter tanpa gaji)

Shai Arab (perisa lemon)

Nasi arab lauk kambing ada sup, sos salsa dan laban (ala-ala yogurt)

Nasi arab ayam 

K.A.M.I berenam...
~Jom.. tukar selera~

Sunday, 6 May 2012

Bertih Jagung a.k.a Pop Corn

Assalamualaikum....

Biji jagung (ihsan mr. google)
Tatkala rakan-rakan housemate tengah melayan movie, saya pulak melayan blog. Tak de mood nak nonton movie malam ni, nak tengok movie kena tunggu weekend baru best, enjoy habis-habisan. Tonite, saya nak kongsi resepi snack pulak. Jagung 'pop' 'pop'... Kenape dinamekan pop corn??? Sebab dia meletup dan menghasilkan bunyi 'pop' la. Kalau tak percaya cube buat nanti.

First time buat, fuhhhh punya la teruja. Best dengar bunyi jagung tu meletup-letup, then jagung tu melompat-lompat keluar dari kuali. Nasib baik tak penuh satu dapur, kalau tak jadi fly corn la. Lantai je makan, tukang bikin tak sempat makan.

Simple sangat cara nak buat pop corn ni. Tapi perlu berhati-hati la takut kena muka. Make sure, kalau nak buat ni, kene tutup dan bila habis bunyi baru boleh buka penutup kuali. Kalau tidak jagung tu buat surprise la kat you all hehehe. Ok jom layan resipinya......

Sumber : Jom Masak

Bahan-bahan :-

2 sudu mentega/butter
Biji jagung secukupnya (agak-agak sepadan dengan mentega yang telah cair)

Cara membuatnya :-
1. Cairkan mentega di dalam kuali atau periuk, kemudian masukkan jagung.
2. Guna api yang perlahan supaya jagung tak hangus, kemudian tutupkan kuali tersebut, tidak lama kemudian akan kedengaran bunyi pop, setelah bunyi pop berhenti baru buka pentup/tudung kuali tadi.
3. Lihat hasilnya, jagung tu dah kembang. Kalau ada sedikit yang tak kembang tu biasa la.

Bahan-bahan untuk sira

2 sudu mentega
4 sudu besar gula
Sedikit pewarna atau perasa

Cara membuatnya :-
1. Cairkan mentega, kemudian masukkan gula, kacau hingga gula hancur.
2. Dengan menggunakan api yang perlahan masukkan pewarna dan perisa. Kacau sebati.
3. Akhirnya masukkan bertih jagung tadi, kacaulah sehingga rata.
4. Sedia dihidang.


Pop corn yang dah disira






Cubalah.... peneman menonton tv.. (^o^)




Friday, 4 May 2012

Roti Jala

Assalamualaikum....

Apa khabar semua??? Entri kali ni, beza sikit dari sebelum ni. Tapi masih berkisar tentang perkongsian resepi. Guess what??? Actually kali ni nak share resipi yang bukan kategori manisan lagi. Sebelum-sebelum ni asyik tentang manisan je.. so kali ni tentang memasin plak... hahaha istilah baru.

Roti jala ni merupakan resipi kedua untuk kategori memasin. Roti ni  sesuai di makan waktu petang. Wah nyamannya makan bersama famili, di bawab pokok yang berhadapan sawah padi kemudian angin sepoi-sepoi bahasa bertiup ke arah muka sambil menghirup teh o panas... Fuuuuhhhh memang best la, terkenang kampung halamanku. Mengalami homesick sebenarnya.

Roti jala senang bangat untuk dibikin. Budak sekolah rendah  pon boleh dibuat. Boleh dicicah dengan kari ayam, daging ataupun bubur durian, ala yang selalu kita buat time musim durian tu la... kan durian banyak, lebih-lebihan durian tu buat bubur la... betul kan?. Selain tu, ada jugak yang buat roti jala beriniti. Best jugak cara macam ni pon. 

Baiklah.. jom tengok resipinya. Resipi ni ikut sukatan sendiri je, biase la campak-mencampak..hehehe


Roti jala a.k.a roti kirai

Bahan-bahan :-
2 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 sudu kecil mentega
3 1/2 cawan air (letak sikit-sikit, kalau dah rasa cukup xperlu habiskan semua air tu)
Garam secukup rasa
Sedikit pewarna kuning


Cara-cara menyediakannya :-
1. Blend semua bahan-bahan diatas sampai sebati.
2. Panaskan kuali, dan letak sedikit minyak kalau guna kuali biasa, kalau guna non-sticky pan tak payah  
    letak minyak dah.
3. Masukkan adunan ke dalam acuan dan buat la corak jala.
4. Biarkan seketika, dah agak masak angkat dan gulung atau lipat.
5. Dah boleh dimakan..hehehe


Kari ayam dengan carrot menambahkan rasa kemanisan kari




Seketul ayam bertenggek di atas roti jala


Bye2.. Don't Forget To Try k...