Pages

Feel free to drop any comment and don't forget to join this blog!!!

Friday, 16 March 2012

Puteri Ayu



Comel je kuih ni...color pon sweet je..sebab tu orang panggil PUTERI AYU kot, tengok sekali dah tergoda.. jarang-jarang jumpa kat tempat saya ni, baik di Nilai or di Kedah.. 

Ada satu hari  2, jalan-jalan la... melawat la dapur-dapur kawan fb, then terjumpa la resepi puteri ayu... bukan main lg excited nak buat, ajak mak gi cari bahan-bahan and beli acuan (nasib baik mak layan je), then terhasil lah puteri ayu...

Walaupun sebelum ni, terpikir-pikir macam mana lah orang hasilkan kuih secantik ni.. tetapi bila dah buat tak de lah sesusah yang saya sangka...rasenye pon boleh tahan not bad.. macam yang beli, maybe sedap lagi kot...ngeh ngeh puji diri sendiri plak..(^_^).. jom tengok resipinye..

zoom in +++++ hehehe

Sumber resipi : Jom Masak

Puteri Ayu
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder (diayak bersama tepung)
  • 1 1/2 cawan santan/susu segar
  • 3 biji telur
  • 1 sudu teh ovallate
  • 1 cawan gula kastor
  • sedikit pewarna merah
  • 1 biji kelapa putih digaul sedikit garam + 1 sudu teh tepung jagung
  • minyak unutk disapu pada acuan
Cara cara
1.     sediakan pengukus....biar air hingga mendidih.
2.     mixkan ovalette, gula, telur....telur dimasukkan satu per satu...mixkan smpai betul-betul gebu...lebih kurang 7-8minit...
3.     masukkan susu cair/santan diselang seli dengan tepung...kacau hingga rata.
4.     tekan kelapa dalam acuan....masukkan adunan penuh ke dalam acuan..
5.   kukus selama 15 minit....

membangkitkan selera...

puteri ayu... seindah rupa...


Kepada adik-adik dan kakak-kakak kat luar sana, jangan takut untuk mencuba, kerana kuih ini sangat senang untuk dibuat, asal buat mesti mnejadi... so tak perlu risau lah, kalau sebelum ini tak pernah masak ke pernah ke...itu semua xmenjadi masalah... yang penting adalah dapat bezakan yang mana garam or gula..hehehe

SELAMAT MENCUBA TANPA WAS-WAS ;-)

2 comments: