Comel je kuih ni...color pon sweet
je..sebab tu orang panggil PUTERI AYU kot, tengok sekali dah tergoda..
jarang-jarang jumpa kat tempat saya ni, baik di Nilai or di Kedah..
Ada satu
hari 2, jalan-jalan la... melawat la dapur-dapur kawan fb, then terjumpa
la resepi puteri ayu... bukan main lg excited nak buat, ajak mak gi cari
bahan-bahan and beli acuan (nasib baik mak layan je), then terhasil lah puteri ayu...
Walaupun
sebelum ni, terpikir-pikir macam mana lah orang hasilkan kuih secantik ni..
tetapi bila dah buat tak de lah sesusah yang saya sangka...rasenye pon boleh
tahan not bad.. macam yang beli, maybe sedap lagi kot...ngeh ngeh puji diri
sendiri plak..(^_^).. jom tengok resipinye..
zoom in +++++ hehehe |
Puteri Ayu
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder (diayak bersama tepung)
- 1 1/2 cawan santan/susu segar
- 3 biji telur
- 1 sudu teh ovallate
- 1 cawan gula kastor
- sedikit pewarna merah
- 1 biji kelapa putih digaul sedikit garam + 1 sudu teh
tepung jagung
- minyak unutk disapu pada acuan
Cara cara
1.
sediakan
pengukus....biar air hingga mendidih.
2.
mixkan
ovalette, gula, telur....telur dimasukkan satu per satu...mixkan smpai
betul-betul gebu...lebih kurang 7-8minit...
3.
masukkan
susu cair/santan diselang seli dengan tepung...kacau hingga rata.
4.
tekan
kelapa dalam acuan....masukkan adunan penuh ke dalam acuan..
5. kukus selama 15 minit....
membangkitkan selera... |
Kepada adik-adik dan
kakak-kakak kat luar sana, jangan takut untuk mencuba, kerana kuih ini sangat
senang untuk dibuat, asal buat mesti mnejadi... so tak perlu risau lah, kalau
sebelum ini tak pernah masak ke pernah ke...itu semua xmenjadi masalah... yang penting
adalah dapat bezakan yang mana garam or gula..hehehe
SELAMAT MENCUBA
TANPA WAS-WAS ;-)
wahhh,,,,
ReplyDeletesetapnya ;)...bleh cube nie..hehe
cube lah...sedap!!!
ReplyDelete